HYDROCITE (S3 WR CI HI HRO SRC) MUNKAVÉDELMI BAKANCS

Lábvédelem kiválasztási szempontjai

A lábfej  néklül nem lehet állni, járni vagy futni! A testünk egyik legfontosabb mozgó része. Tartja a test súlyát és elnyeli a talajjal való érintkezés során keletkező energiákat.Ezért alapvető fontosságú a lábfej védelmének és kényelmének biztosítása.

A megfelelő lábbeli kiválasztása három fő szempont figyelembevételével történik:

  • Felmerülő kockázatok felmérése
  • Munkakörnyezet megismerése
  • Szükséges kényelmi szint meghatározása

Nézzük meg a felmerülő kockázatokat és ezen kockázatok csökkentése ellen milyen szempontokat kell alaposan átgondolni a munkavédelmi cipők választása során.

Az első ilyen kockázati tényezők lehetnek a leeső vagy guruló tárgyak. Ezek elleni védelmet az orrmerevítő fogja biztosítani. Az orrmerevítő a cipő orrában található a felsőrész és a bélés között. Feladata, hogy védje a lábujjakat az esetleges mechanikai hatásoktól és az összenyomástól. Ezek az orrmerevítők készülhetnek fémből (acél vagy alumínium) vagy kompozit anyagokból (szénszál, üvegszál, műanyag).

Az acél orrmerevítő átlagos súlya kb. 80-90 gramm. Előnye a magas védelem és a lábujjak mozgásszabadságának biztosításában rejlik. Rozsdamentes acél változatban is kapható. Az alumínium orrmerevítők átlagsúlya 50-60 gramm. A magas védelem mellett sportcipőkhöz is megfelelő formai kialakítás is lehetséges, illetve rozsdamentes anyag. A kompozit anyagokból készül orrmerevítők súlya kb. 45-55 gramm. Előnye a hideg és meleg elleni szigetelés, illetve légáteresztő kivitelben is kapható. Fémmentes, így nem vezeti az elektromos áramot, nem mágneses, illetve a fém detektor nem érzékeli.

A következő kockázati tényező az éles és hegyes tárgyak a padlón. Ezek elleni védelmet a szúrásálló talp nyújt védelmet. Úgy, mint az orrvédelemnél itt is különböző anyagok használata szükséges a cipőtalpaknál. Az acélból és kompozit textilből készült átszúródás mentes talplemez a talpbetét alatt található. Úgy alakítják ki, hogy a védőlábbeli súlyos károsodása nélkül ne lehessen eltávolítani.

Az acélból készült talplemez átlagos súlya kb. 90 gramm. Előnye a magas védelem a rugalmatlanságára viszont hátrányként tekinthetünk. A kompozit textilből készült talplemez átlagsúlya 50 gramm. A korlátozott védelme mellett a rugalmassága nagyon fontos előny, illetve a hőszigetelés képessége. A fémmentes kialakítás miatt nem vezeti az elektromos áramot és a fémdetektorok sem érzékelik.

Csúszós felületeket szintén fontos kockázati tényezőként kell figyelembe vennünk. Ez ellen a csúszásmentes talp választása nyújthat hatékony megoldást. A csúszással szembeni ellenállás alapján 3 féle szabvány ismert amelyek meghatározzák, hogy a cipőtalp milyen felületen tesztelt. Az SRA jelöléssel ellátott cipőtalp csúszásmentes járótalp hígított szappanoldattal kezelt kerámia padlón tesztelt. Az SRB jelölésű csúszásmentes talp a glicerinnel kezelt sima acél járófelületen tesztelt. Az SRC járótalp pedig mind kettő (SRA+SRB) felületen tesztelt. Ezért a csúszás elleni védelemre kiválasztott lábbeliknél a most említett három jelölést kell figyelni.

A rendkívül meleg padló, mint kockázati tényező ellen a kontakt hőhatásnak ellenálló járótalp kiválasztása nyújthat védelmet. A HRO jelölés a kontakt hőhatással szembeni védelemmel ellátott védőtalpat jelöli (300 Celsius fokon 60 másodpercig). Ezzel a jelöléssel ellátott lábbeli az említett hőmérsékleten és időtartamig nyújt megfelelő védelmet a lábbeli viselőjének!

Egyes munkahelyeken fontos elkerülni a statikus elektromosság felhalmozódását, amely a tűz és robbanásveszélyes környezetben illetve az elektronikai eszközökkel való munkavégzés közben rendkívüli veszélyt jelenthet. Ennek elkerülése végett az antisztatikus lábbelik viselését és az antisztatikus ruházat viselése is indokolt lehet. Az ESD jelölésű lábbelik használata előírás lehet az ilyen munkahelyeken. Az ESD jelölés az elektrosztatikai vezetőképességet (CEI EN 61340-4-3 szabvány) jelöli.

A fémmegmunkálás, hegesztés, köszörülés közben keletkező szikrák komoly égési sérüléseket okozhatnak. Ezek elkerülésére védőborításos, könnyen fel- és levehető heggesztő munkavédelmi lábbelik választása javasolt. A SQUAR, SQAND és SQUAD modellek kifejezetten hegesztési munkálatokhoz lettek kifejlesztve. A védőborításnak köszönhetően a lehulló szikrák nem tudnak a cipő felsőrészen keresztül a lábfejhez behullani. A munkavédelmi cipő kialakítás pedig biztosítja annak könnyen és gyorsan fel és levételét, ami csökkentheti a sérülések mértékét az esetleges szikrák bejutása esetén.

A következő szempont a munkakörnyezet, amely nagyban befolyásolja a munkavédelmi cipőkkel szemben támasztott igényeket. Kültéri használat esetén vegyük figyelembe milyen időjárási körülményekre kell számítanunk. Az időjárási körülmények meghatározzák, hogymely szempontok alapján kell a kiválasztást végeznünk. Meg kell határoznunk a kültéri használatnál, hogy kiemelten csúszásbiztos járótalpra, nedvesség vagy vízálló felsőrészre, hideg elleni védelemre kell e hangsúlyt fektetnünk vagy esetleg ezekre különböző mértékben. A beltéri használatnál a lapos járótalp a stabilitás érdekében lehet fontos szempont a cipő kiválasztásánál.

A WR jelölés a vízálló lábbelit jelöli – 15 percig nem lehet vízáteresztés és utána is ez a felület nem lehet több mint 3 négyzetcentiméter.

A HI jelölés a meleg elleni védelmet jelenti, ami 150 Celsius fokon 30 percig nyújt védelmet

A CI jelölés a hideg elleni védelmet jelenti – -20 Celsius fokon 30 percig biztosít védelmet a munkavédelmi cipő

A CR jelölésű cipők vágással szembeni ellenállást jelölik.

Ezek a jelölések cipőnkként és modellenként különböző kombinációkban is előfordulhatnak, így a kockázatok felmérése után a munkakörnyezethez legjobban passzoló lábbeliket tudod kiválasztani.

A munkavédelmi cipőink ezért a következő felhasználási lehetőségek szerint csoportosíthatóak.

  • beltéri és száraz körülményekhez alkalmas cipők – indoor
  • többcélú használatra alkalmas cipők – multipurpose
  • kültéri vagy nedves körülményekre készített cipők – outdoor
  • speciális lábbelik
  • hegesztő lábbelik
  • elektromosan szigetelő lábbelik
  • hideg elleni védő lábbelik

EN ISO 20345: 2011
Ez a szabvány határozza meg az általános célú biztonsági védőlábbelikre vonatkozó alap (SB) és kiegészítő/választhat/ (S1-S5) követelményeket. A szabvány magába foglalja a mechanikai, a csúszási ellenállást, a termikus kockázatokat és az ergonómiát.

BesorolásKÓDKövetelmények
Bőr és/vagy más anyag, kivíve a teljesen gumi vagy polimer anyagú lábbelikSzáraz környezetSBAlap követelmények
200 J energiájú behatás és 15 kN nyomás elleni védelmet biztosító orrmerevítő
S1SB
+Zárt kéregrész
+AAntisztatikus tulajdonságok 0,1 MΩ < A < 1000 MΩ
+FOFűtőolaj elleni védő járótalp
+EEnergiaelnyelő sarok
E ≥ 20 Joule
S1PS1
+PTalpátszúródással, behatolással szembeni védelem
Ellenáll 11000 Newton nyomásnak
Nedves környezetS2S1
+WRUVízfelvétellel és vízáteresztéssel szemben ellenálló felsőrész
A felsőrész vízgőz áteresztőképessége
S3S2
+Mintázott járótalp
+PTalpátszúrással, behatolással szembeni védelem
II. osztály
Egybe fröccsöntött vagy vulkanizált lábbelik
Nagyon nedves környezetS4S1
Orrmerevítő, antisztatikus tulajdonságok, zárt kéregrész, energiaelnyelő sarokrész és olajálló talp
S5S4
+Mintázott járótalp
+PTalpátszúrással, behatolással szembeni védelem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük